La ofertă

Cum alegi un amplificator?

Amplificatoare audio – Cum sa le alegi?

Va voi oferi in cele ce urmeaza un ghid rapid de alegere a amplificatoarelor audio. Ma voi adresa, in special, celor care vor sa investeasca intr-un sistem audio personalizat sau celor care deja au diverse echipamente audio achizitionate si mai au nevoie doar de un amplificator potrivit. Va voi invata, in cele ce urmeaza, ce caracteristici sa analizati atunci cand achizitionati un astfel de produs gasind astfel informatia necesara mai rapid decat in situatia in care ati apela la un specialist. Cele trei caracteristici esentiale, ce trebuiesc luate in considerare sunt: puterea, banda de frecventa si impedanta.

Puterea amplificatorului

Puterea se masoara in Watt (W) si este caracteristica ce iti va spune cat de tare se vor auzi difuzoarele tale. Trebuie sa iei in considerare puterea reala (RMS) si nu pe cea maxima, care, in fapt, este una virtuala. Sfatul nostru este sa alegeti mai intai numarul si puterea difuzoarelor, intrucat la amplificatoare regulile difera, in functie de destinatia acestora. Asadar, vom trata situatiile separat:

  1. Instalatii de sonorizare ambientala

Regula generala pentru instaltiile de sonorizare ambientala este ca suma puterilor difuzoarelor instalate sa nu depaseasca puterea amplificatorului. In caz contrar riscati deteriorarea acestuia:

Putere cumulata a difuzoarelor: 120 W RMS – Putere amplificator: 150 W RMS – OK

Putere cumulata a difuzoarelor: 120 W RMS –  Putere amplificator: 100 W RMS – NOK

Sonorizarea ambientala este utilizata in hoteluri, restaurante si orice alte spatii extinse care nu necesita puteri impresionante.

2. Sisteme de sonorizare pentru casa sau sonorizare de putere (scena)

In aceasta situatie regula se aplica invers, puterea insumata a difuzoarelor trebuie sa fie mai mare sau egala cu cea a amplificatorului. In caz contrar riscati sa ardeti difuzoarele.

Putere cumulata a difuzoarelor: 180 W RMS – Putere amplificator: 120 W RMS – OK

Putere cumulata a difuzoarelor: 180 W RMS – Putere amplificator: 200 W RMS – NOK

Banda de frecventa

Aceasta caracteristica, in realitate, este de multe ori un mit atunci cand vine vorba de amplificatoarele audio comerciale. Teoretic, cu cat banda de frecventa este mai larga, cu atat sunetul redat este mai calitate. Insa, in realitate, fiecare dintre noi percepem sunetel in mod distinct. Majoritatea oamenilor percep frecvente cuprins in intervalul 25 Hz -16/18 kHz, asa ca nu trebuie sa va lasai pacaliti de “mirajul” benzii de frecventa.

Impedanta amplificatorului

Impedanta este masurata in Ohm. Regula de aur pentru aceasta caracteristica este ca daca doriti calitate acustica maxima, impedanta amplificatorului trebuie sa fie egala cu cea a difuzoarelor. In cazul sistemelor audio pentru casa sau a celor de putere (scena), daca impedanta difuzoarelor este mai mare decat a amplificatorului, riscati sa pierdeti din puterea amplificatorului. In situatia contrara, daca difuzoarele au impedanta mai mica decat ce a amplificatorului, riscati sa ardeti amplificatorul. Pentru sonorizarile ambientale, alegeti echipamentele public adress, acestea avand intrare/iesire pe linie de tensiune constanta (100 V). Asadar, aveti avantajul de a putea integra cate difuzoare doriti, fara grija adaptarii impedantei.

Oferte amplificatoare audio

 

Search