La ofertă

Principalii parametri ce definesc calitatea unui sistem audio

Informatii utile

In acest articol vom incerca sa va oferim cateva informatii succinte, cu privire la principalii parametri ce trebuiesc luati in calcul atunci cand doriti sa achizitionati un sistem audio.

1. Ce inseamna puterea RMS?

Puterea RMS (Root Mean Square) – este o caracteristica a semnalului electric si reprezinta puterea reala a boxelor. Producatorii fara renume exagereaza, de obicei, aceasta caracteristica pentru a induce in eroare cumparatorul. In orice caz, aceasta ofera o imagine mai apropiata de adevar, cu privier la capacitatea boxei.

2. Ce inseamna puterea PMPO?

Puterea PMPO (Peak Musical Power Output) – reprezinta puterea maxima pe care o suporta difuzorul pentru o perioada de o milisecunda. Este foarte greu masurabila in mod direct de catre comparator si de multe ori este exagerata. In orice caz, nu prea are relevanta intrucat intervalul de timp in care boxa poate functiona la aceasta putere este mult prea mic ca sa conteze.

3. Ce inseamna impedanta?

Impedanta Acustica este o marime fizica ce masoara opozitia unui mediu la propagarea undelor sonice prin el. Aceasta se calculeaza prin raportul intre presiunea sonica si viteza volumic a undei sonore, intr-un loc dat.

Z = p/vS

Z – Impedanta Acustica;

P – presiunea sonica;

v – viteza de vibratie a particulelor;

S – Suprafata prin care se propaga unda;

Pe intelesul tuturor, cu cat scade impedanta, cu atat cresc distorsiunile la putere mare. Impedanta unui difuzor trebuie sa fie intotdeauna mai mare sau egala cu impedanta amplificatorului, pentru ca cel din urma sa nu se arda.

4. Ce reprezinta raspunsul in frecventa?

Raspunsul in frecventa face referire la intervalul de acoperire a sunetului.

De exemplu: Un raspuns in frecventa de 55 – 25000 Hz inseamna ca joasele pornesc de la 55 Hz iar inaltele ajung pana la 25000 Hz.

5. Ce reprezinta sensibilitatea?

Sensibilitatea masoara intensitatea acustica si se calculeaza in dB. Aceasta reprezinta unul dintre cei mai importanti parametrii atunci cand alegem un system audio sau o boxa.

Search